FOODS: DINUGUAN NA BABOY
Ang Dinuguan kasagaran ang Filipino dish version sa blood stew o blood soup, ug sikat kaayo. Para sa inyo nga wala makahibalo, ang termino nga dinuguan nagagikan sa lintunganayng pulong nga dugo, nga sa literal nagkahulogang dugo. Ginganlan kini nga putahe niining paagiha tungod kay maayo kini usa ka linat-an nga hinimo sa dugo sa baboy
Karon nga pamilyar ka na kaayo niini nga putahe, tingali nahibulong ka kung giunsa kini kan-on sa Pilipinas ug kung unsa ang maayo niini.
Ang Dinuguan kasagarang gisilbihan isip main course nga gipares sa puti nga steamed rice. Kanunay kini nga gisilbi uban sa ubang mga putahe sa baboy sa mga espesyal nga okasyon. Ang pagpares niini og rice cake o puto alang sa snack maoy laing popular nga praktis.
Mga sangkap:
1 ½ tasa nga dugo sa baboy
1 ka kilo nga tiyan sa baboy, o mga aping sa baboy
1 pc medium sibuyas, tinadtad
6 ka cloves nga ahos, tinadtad
1 thumb ginger, gipanitan ug gihiwa
3 pcs sili nga sili
2 ka kutsarita nga sarsa sa isda
½ tasa nga suka
1 tasa nga sabaw sa baboy, o tubig
1 ka kutsara nga granulated sugar
asin ug paminta, sa pagtilaw
3 ka kutsarita nga mantika, para sa paggisa
Instruksyon:
Sa usa ka pan sa pagluto, ibubo ug ipainit ang mantika sa medium nga kainit.
Idugang ang ahos, sibuyas, ug luya. Igisa sulod sa 1 ngadto sa 2 ka minutos o hangtud nga humot ug translucent.
Idugang ang pork belly, ug fish sauce. Lutoa hangtod nga medyo browned.
Ibubo ang sabaw sa baboy, ug suka. Dad-a sa usa ka hubag. Simmer sulod sa 15 ngadto sa 20 minutos o hangtud nga ang baboy humok.
Idugang ang dugo sa baboy. Magluto samtang padayon nga pagkutaw sulod sa 8 ngadto sa 10 ka minutos.
Idugang ang asukar, ug dayon idugang ang sili. Simmer alang sa laing 10 minutos o hangtud nga ang sarsa molapot. Timplahan og asin ug paminta.
Ibalhin ngadto sa usa ka serving plate o serving tray. Pag-alagad ug paglingaw!
Mahimong dili para sa tanan kining Filipino nga putahe, apan kadtong nakaugmad ug lami nga lami niini girekomendar nga kan-on kini uban sa steamed rice o rice (puto) cake o bisan pandesal.
Comments
Post a Comment